Prirodnjački muzej: 125 godina od osnivanja i izložba „Priča o nama“

Prirodnjački muzej u Beogradu jedan je od najstarijih muzeja i jedna od najstarijih srpskih kulturnih i naučnih institucija u Srbiji. Osnovan je pod nazivom „Jestastvenički muzej“ 19. decembra 1895. godine aktom Ministra prosvete i crkvenih dela Kraljevine Srbije. Tim povodom na Kalemegdanu će biti otvorena izložba „Priča o nama“. 

Nažalost, zbog aktuelne epidemiološke situacije neće biti moguće klasično otvoranja izložbe niti obeležavanje jubileja, već će serijom događaja, izložbi, naučnih publikacija, digitalnih programa, kao i sadržajima na društvenim mrežama, u narednih godinu dana biti obeleženo 125 godina Prirodnjačkog muzeja.

U saradnji sa  PTT Srbije štampane su prigodne marke i koverte jubileja. U pripremi je i kapitalno izdanje – monografija o 125 godina postojanja Muzeja, knjiga o fauni leptira Jadovnika, Mileševke i susednih područja, Fauna slepih miševa Srbije u koizdavaštvu sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti, animirani film o aktuelnom stanju i potrebi za prostorom i drugo.

Sajt Muzeja će biti redizajniran, a u pripremi je i mobilna android aplikacija namenjena edukaciji dece na temu pojmova i zanimljivosti iz prirode.

Zanimljivosti o Prirodnjačkom muzeju-

U Prirodnjačkom muzeju danas se čuva 125 zbirki sa preko 1,6 miliona primeraka stena, minerala, fosila, biljaka, gljiva, životinja, lovačkih trofeja i lovačkog oružja. Zbirke predstavljaju ogromnu kulturnu i naučnu bazu, a u okviru njih se nalazi nekoliko stotina holotipova i unikatnih primeraka, po čemu je muzej posebno značajan. U zbirkama se čuvaju i primerci vrsta biljaka i životinja koje se više ne mogu naći na terenima Srbije, pa čak ni na svetu.

Prirodnjačkom muzeju je 1972. godine pripojen Muzej šumarstva i lova, sa svojim zbirkama lovačkih trofeja i lovačkog oružja, a 1992. godine mala zgrada na Malom Kalemegdanu postaje Galerija u kojoj se pored izložbi održavaju naučna i stručna predavanja, promocije, tribine i seminari.

U okviru muzeja se nalazi i specijalizovana naučna biblioteka, među najstarijim na Balkanu, osnovana pre 115 godina, koja sadrži preko 22.000 naslova knjiga, rukopisa, naučnih časopisa, geografskih i geoloških karata.

Muzej za decu beogradskih vrtića i škola, kao i škola Srbije, organizuje predavanja i kreativne radionice, u okviru kojih godišnje učestvuje više od 20.000 mališana.

 

Pretraga