PCELICA – Edicija Posebni prijatelji

Četiri slikovnice edicije Posebni prijatelji – Sanjin svet, Porodica vilenjaka, Mali šahista i Neobičаn duet, posvećene su temi invaliditeta kod dece, konkretno autizmu, paralizi, nagluvosti i slabovidosti.

 

PČELIČINA EDICIJA PROBLEMSKIH SLIKOVNICA POSEBNI PRIJATELJI DOBITNIK NAGRADE ULUPUDS-A

Edicija problemskih slikovnica Posebni prijatelji, autora Gorana Markovića i ilustratora Alekse Jovanovića, u izdanju Pčelice, dobitnik je nagrade Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije za najbolju dečju ediciju u 2019. godini. Nagrada je dodeljena tokom trajanja 64. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga i druga je nagrada koja je tokom ove manifestacije dodeljena čačanskom
izdavaču. Naime, roman Poziv Nikolete Novak proglašen je dečjom knjigom godine.

Četiri slikovnice edicije Posebni prijatelji – Sanjin svet, Porodica vilenjaka, Mali šahista i Neobičаn duet, posvećene su temi invaliditeta kod dece, konkretno autizmu, paralizi, nagluvosti i slabovidosti.

Posebno treba istaći smeo i entuzijastički poduhvat Pčelice da prvi put na našem tržištu govori na osetljivu temu dece sa invaliditetom, i to u formi slikovnica. Ove knjige osmišljene su sa ciljem da pomognu deci da razumeju i prihvate drugove koji imaju određene teškoće u razvoju.

Svaka knjiga obrađuje jednu temu sa aspekta inkluzivnog obrazovanja i njihov značaj ogleda se u razvijanju empatije i tolerancije prema deci koja su samo naizgled drugačija od svojih vršnjaka.
Narator svake od ovih slikovnica je životinja, koja se uz stručni nadzor može koristiti u terapeutske svrhe ili jednostavno može imati pozitivno dejstvo na stanje deteta sa invaliditetom. Životinje imaju pozitivan uticaj na odrastanje dece, njihov emocionalni, psihički i socijalni razvoj, pa ne čudi što se u modernoj psihologiji i medicini životinje sve više koriste i u terapeutske svrhe.

Stručnu podršku ovom Pčeličinom projektu pružili su psiholozi, pedagozi, defektolozi, kao i lekari iz različitih oblasti medicine u ulozi recenzenata.

Edicijom slikovnica Posebni prijatelji, Pčelica započela važan pionirski posao i u svom domenu pruža doprinos razvoju tolerancije, razumevanju i empatiji među decom u vremenu kada ta osećanja
nažalost ne pokazuju ni mnogi odrasli.

Link na on-line prodavnicu za kupovinu edicije je ovde: Posebni prijatelji  

www.pcelica.rs

Info servis: 032 348 252 E-mail: office@pcelica.rs

Pretraga