Mesec frankofonije, posvećen francuskom jeziku i kulturi, ove godine počinje 1. marta Danom otvorenih vrata Francuskog instituta u Srbiji (onlajn) od 9.00 do 17 sati, a svi zainteresovani pozvani su da se priključe i saznaju sve o časovima francuskog jezika u toj ustanovi.

Tokom marta ambasade, kulturne i obrazovne ustanove širom Srbije, u čast frankofonije prirediće brojne programe i manifestacije, a posebno će biti obeležen 20. mart, Dan frankofonije, koji zajednički proslavlja 88 zemalja članica Međunarodne organizacije frankofonije.

Mesec frankofonije 2021. razlikovaće se po tome što će zbog trenutne situacije mnoge kulturne i školske ustanove biti sprečene da organizuju događaje za široku publiku, ali će se organizatori uprkos ograničenjima, potruditi da istaknu, onlajn ili uživo uz primenu mera zaštite, bogatstvo i potencijal francuskog jezika.

Frankofoniju čini 300 miliona ljudi koji na pet kontinenata govore istim, francuskim jezikom i mart je Mesec frankofonije u celom svetu. U narednih 30 godina broj frankofonih će se najverovatnije utrostručiti, te će francuski tako postati drugi ili treći svetski jezik (osam odsto populacije u 2025. u odnosu na sadašnjih tri odsto).

Međunarodna organizacaija frankofonije, koja je osnovana 1970. godine i okuplja 88 zemalja, posvećena je promociji francuskog jezika i uspostavljanju političke, obrazovne, ekonomske i kulturne saradnje među članicama.

Srbija od 2018. ima status pridruženog člana, sa željom da postane punopravna članica Međunarodne organizacije frankofonije.

Kompletan program Meseca frankofonije možete pogledati na LINKU.

FRANCUSKI INSTITUT BEOGRAD
Zmaj Jovina 11
www.institutfrancais.rs

Pretraga