Likovni konkurs za decu i mlade na temu „Impresije o Africi“

Muzej afričke umetnosti od 20. aprila do 10. juna 2022. godine organizuje likovni konkurs za decu i mlade na temu „Impresije o Africi“.

Na konkursu mogu učestvovati grupe dece/mladih, uzrasta od 6 do 18 godina, iz predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, likovnih ateljea za decu i mlade, kulturnih centara i ostalih radionica, klubova, sekcija, inspirisani tekućom izložbom i stalnom postavkom Muzeja.

Na sedmom likovnom konkursu MAU, temom „Impresije o Africi“ istražujemo koje su to predstave o ovom velikom kontinentu stvorene, koje su slike utisnute, koja će nova dela nastati? Pozivamo predškolske ustanove, osnovne i srednje škole, kao i likovne ateljee, kulturne centre i ostale ustanove i udruženja za decu i mlade da zakažu termine za grupnu posetu Muzeju afričke umetnosti i prateću likovnu radionicu „Impresije o Africi“. Samo oni radovi koji su nastali u okviru zakazanih termina za grupnu posetu i prateću likovnu radionicu u Muzeju učestvuju na konkursu.

Najuspešniji crteži biće predstavljeni 25. i 26. juna na izložbi radova učesnika likovnog konkursa u okviru godišnje manifestacije „Afro festival 2022“ koja se održava u bašti Muzeja afričke umetnosti. Autore najuspešnijih radova očekuju specijalne nagrade.

Posetom Muzeju afričke umetnosti deca i mladi imaju priliku da vide izložbu radova savremenih angolskih umetnika „Reflect#2 – fragmenti, fragilnosti, sećanja“ i stalnu postavku „Tradicionalna umetnost zapadne Afrike iz zbirke Pečar“ i da, uz razgovor sa kustosima, otkriju verovanja, priče, običaje, istorijske događaje i savremene odlike kultura različitih naroda Afrike. Tokom obilaska izložbi upoznaće neke od stilova i značenja afričkih umetničkih izraza i kulturnih odlika, a zatim će na likovnoj radionici na temu „Impresije o Africi“ u prostoru Muzeja nacrtati svoj rad: mogu izdvojiti neki detalj, izabrati određeni predmet ili više predmeta koji će činiti kompoziciju, nacrtati različite motive, dočarati afričku priču ili mit koji su čuli tokom posete Muzeju, prikazati ljude i načine života, probleme društvenih i političkih odnosa, zamišljeno ili stvarno putovanje…

– Učešće na konkursu podrazumeva posetu Muzeju, obilazak izložbi sa ciljem upoznavanja sa umetnošću i kulturama Afrike i likovnu radionicu na kojoj će svaki učesnik nacrtati crtež na zadatu temu.

– Zakažite termine za posetu Muzeju u periodu od 20. aprila do 10. juna tekuće godine za grupe predškolaca, osnovaca, srednjoškolaca (grupna poseta podrazumeva od 10 do najviše 25* posetilaca u jednom terminu; *moguće i za veće grupe). Pri zakazivanju, potrebno je navesti broj dece/mladih u grupi, njihov uzrast, naziv škole ili predškolske ustanove, željeni datum i vreme za posetu Muzeju.

imejl: kontakt@mau.rs
telefon: 011/2651-654
kontakt osoba: Marija Miloš, viši kustos.
– Ukupan program vođenja i radionice traje oko 90 min. (za mlađe učesnike), odnosno 120 min. (za starije učesnike)

– Cena ulaznice je 200 dinara. Muzej obezbeđuje materijal za radionicu.

Pretraga