KONKURS 57. Dečji oktobarski salon Muzeja primenjene umetnosti

Putovanja, ah ta putovanja slogan je pod kojim će biti održan 57. Dečji oktobarski salon Muzeja primenjene umetnosti u oktobru mesecu 2022. godine.

Putovanja čine život lepšim, sadržajnijim i uzbudljivijim. Da bi mali ljudi porasli u velike ljude spremne za samostalno kreiranje svopstvenog života, neophodno je da im, od malih nogu,  usadimo potrebu i naviku za putovanjima. Neki hrabri istraživači otkrivali su nekada “nove svetove” i proširivali granice zajedničkog iskustva pronalazeći nove mogućnosti i izazove za čovečanstvo. Međutim, ponekad je  sasvim dovoljno da u šarenim kupaćim gaćicama  na nekoj prelepoj peščanoj plaži, uz sokić na slamčicu, pravimo kule u pesku ili zamkove od školjki i kamenčića. Ili da se kod bake i deke , na selu, poigramo sa komšijskom decom lopte u dvorištu. I to su promene koje menjaju naše iskustvo.

Putovanja nam donose susrete sa različitim ljudima koji govore drugim jezikom, nove predele, i kulture sa sadržajima različitim od onih na koje smo navikli. To su doživljaji što se upijaju čitavim bićem i koji ostaju u nama kao trajno iskustvo i najdragocenije stečeno blago.

Ako nemamo priliku da se uputimo na željeno odredište, onda možemo, uz pomoć sopstvene mašte, da se otisnemo i vinemo toliko daleko, da će nas biti strah od povratka u predvidljivu svakodnevicu.

Svet valja otkrivati sam, ali je još bolje da to činimo u odabranom društvu.

“Dopušteno je viriti preko ramena svog deteta, a možete i sebe kao dete da stavite sebi kao odraslom na ramena, onako kako vole sva deca, a ni odraslima nije manja uživancija”, kaže pisac Goran Petrović. Zato stavite svoju decu na ramena i krenite na putovanja.

Iscpljeni dvogodišnjom teskobom izazvanom epidemijom Kovida, željni smo, kao i naša deca, lepih putovanja i novih destinacija. Zato je predlog za ovogodišnju temu 57. Dečjeg oktobarskog salona: “Putovanja, ah ta putovanja”.

Spremite se.

 

Ko može učestvovati na konkursu

Na konkurs mogu da se prijave deca uzrasta od 4 do 14 godina (predškolske ustanove, škole, dečji likovni ateljei, dečji kulturni centri i slične dečje ustanove i asocijacije).

 

Propozicije

Učesnici mogu da konkurišu sa radovima u navedenim tehnikama primenjene i likovne  umetnosti:

 • Plastično oblikovanje (glina, glinamol, plastelin, gips, drvo, metal, keramika, žica, lim, kaširani papir /papir- maše, didaktički neoblikovan materijal / kutije, asamblaž)
 • Slikarske tehnike (akvarel, gvaš, tempera, akrilne boje, pastel, kolaž, kombinovane tehnike na papiru)
 • Crtačke tehnike (olovka, kreda, ugljen, tuš)
 • Grafičke tehnike (drvorez, linorez, karton-tisak, litografija, monotipija)
 • Scenografije, kostimi, tekstil, batik, tapiserije i vitraži
 • Radovi ne smeju biti opremljeni, niti uramljeni
 • Ustanove i asocijacije mogu da pošalju do 10 radova u različitim likovnim tehnikama; najviše dva rada u istoj tehnici od jednog učesnika i jedan rad kada je reč o scenografiji (Molimo pedagoge za pažnju u odabiru radova).
 • Radovi koji ne ispunjavaju propozicije neće biti uzeti u selekciju!

 

Nagrade

Najuspelijim ostvarenjima učesnika Muzej će dodeliti diplome i nagrade, i to: tri prve, tri druge, tri treće, tri pohvalne nagrade i nagrade nastavnicima koji su ostvarili vidljive rezultate u oblasti negovanja primenjene umetnosti u nastavi likovne kulture. Osim muzejskih nagrada i diploma biće dodeljena i diploma ULUPUDS – a.

Prema propozicijama izložbe, nagrađeni radovi postaju svojina Muzeja primenjene umetnosti, čuvaju se u kolekciji dečje umetnosti Muzeja i mogu se povremeno izlagati i publikovati.

 

Kada i kako konkurisati

Radovi će se primati od 22. do 30. juna 2022. godine. Odbijeni radovi se neće vraćati poštom, ali se mogu podići po obavljenoj selekciji. Muzej nije u mogućnosti da čuva odbijene radove.

 

Na poleđini svakog rada treba popuniti sledeće podatke:

 • Ime, prezime i uzrast učesnika
 • Naziv rada i tehnika
 • Naziv škole i mesto
 • Ime i prezime nastavnika
 • Kontakt telefon nastavnika
 • Kontakt e-mail nastavnika

Ukoliko se rad potpisuje, potpis autora mora biti na poleđini rada. Popunjen formular treba odštampati  (ne pisati rukom) i zalepiti na rad. Ukoliko rad ne bude imao čitljivu legendu, neće biti predstavljen na izložbi i reprodukovan u katalogu.

Molie se nastavnici da ne vrše dodatne intervencije na završenim radovima.

 

Kontakt

Za sve dogovore i obaveštenja na raspolaganju vam stoje Lea Zei, likovni pedagog i Milica Cukić, muzejska savetnica.

E-mail: decjisalon@mpu.rs; Telefon: 011 / 2626-494; 011 / 2626-841;

 

Formular za prijavu i Poziv likovnom pedagogu u pdf formatu

FORMULAR ZA PRIJAVU

KONKURS ZA 57. DEČJI OKTOBARSKI SALON

Pretraga