Negde između Subotice i Sombora, na 180Km od Beograda nalazi se selo Pačir, a u njemu malo veštačko jezero ispunjeno slanom, termalnom, lekovitom vodom ružičaste boje!

Banja u Pačiru otvorena je 2014. godine. Kupalište je uređeno, a pored otvorenog postoji i zatvoren banjski prostor. Samo jezero ima oko 2000 kvadratnih metara, a voda dolazi iz dubine od 1.400 metara i na osnovu njenog sastava je dobila sertifikat lekovite. Boja potiče od joda, broma i litijuma koji se ovde nalaze u visokoj koncentraciji. Soli ima 21-22 grama po litru.

Temperatura vode je 72 stepena, ali se meša sa bunarskom vodom da bi se rashladila na oko 30 stepeni. Kvalitet vode se često kontroliše, mada je koncentracija minerala takva da ne dozvoljava da se bilo kakve bakterije razviju.

U jezeru dubina raste postepeno, a najveća dubina je oko 1,5 m na sredini jezera. Zbog visoke koncentracije minerala preporuka je da se u vodi ne ostaju duže od 20 do 30 minuta u jednom cugu.
Postoje kabine za presvlačenje, tuševi s hladnom spolja i toplom vodom u zatvorenom delu. Oko jezera ima i ležaljki koje se ne naplaćuju. Naplaćuje se samo ulaz u kupalište – 350 dinara za odrasle i 250 za decu. Na kupalištu postoji i kafeterija, gde po povoljnim cenama mogu da se kupe osvežavajući napici, kafa, sladoled, langoši (mekike) i palačinke. Objekat radi 365 dana u godini od 10 do 19 sati.

Pretraga