Loading Događaji

« Svi Događaji

  • This event has passed.

Upoznajte Gutenberga – besplatne radionice grafike za decu i mlade

23.12.2020 @ 18:00 - 21:00

U Centru za likovno obrazovanje Šumatovačka  od 01.06.2020. do 31.12.2020.  svakog ponedeljka i srede od 18-21h održavaju se besplatne radionice grafike za decu i mlade školskog uzrasta (od 12 do 19).

Širenje svesti o značaju knjige kao posebnoj vrsti inteligencije uprkos razvoju digitalnih čitanja elektronskih knjiga.

Zato se i najveći značaj ovog projekta ogleda upravo u tome što doprinosi oslobađanju visokog stepena umetničke slobode putem širenja svesti o značaju kreativnog iskustva kroz inovativne umetničke prakse i to na način koji nije bliže dostupan i blizak učesnicima u radionici.

Program grafike sastoji se od teorijske i praktične edukacije učesnika u grupi o grafičkoj umetnosti. Ovaj put program grafike postaviće fokus na istoriju štampe prvih knjiga i značajni pronalazak grafičke prese. Polaznici će se upoznati sa primerima iz istorije umetnosti i prvim štamparima Kine koji su izrađivali znake na kostima, bronzi, keramici i kamenu a potom i na drvetu u obliku pečata. Biće reči i o čuvenoj štamparskoj radionici Johanesa Gutenberga i o njegovom pronalasku štampe pokretnim slovima. Takođe, polaznici će naučiti više o ekslibrisu, malim umetničkim oblikovanim znacima vlasnika knjige u obliku imena, inicijala, grba vlasnika koji nosi uglavnom simbolične katkad alegorične motive.

Praktičan deo programa sastoji se od niza kreativnih zadataka u kojima će polaznici izrađivati različite oblike knjige u savremenoj formi.

Praktičan program podrazumeva i časove crtanja u sklopu prve faze u izradi grafičkog otiska, a to je priprema skice kao odgovor na temu i određeni likovni zadatak.

Na kraju programa predviđena je izložba najuspešnijih radova.

Radionice su besplatne za sve učenike osnovnih i srednjih škola.

Obavezna je prijava putem mejla art@sumatovacka.rs.

http://www.sumatovacka.rs/

Details

Date:
23.12.2020
Time:
18:00 - 21:00
Event Category:
http://www.sumatovacka.rs/

Venue

Centar za likovno obrazovanje Šumatovačka
Šumatovačka 122
Beograd, 11000
+ Google Map
Phone:
381 11 64 30 908
View Venue Website

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

    Želite da se događaj/radionica/predstava koju organizujete nađe u kalendaru BeogradaZaDecu?

    Popunite informacije o događaju