DIGITALNI NOVEMBAR

FRANCUSKOG INSTITUTA U SRBIJI

 

PROGRAM – KLIK OVDE

 

https://www.institutfrancais.rs/doc/NN-brosura.pdf

 

De/kodirajmo, stvarajmo, igrajmo i smišljajmo zajedno! Francuski institut u Srbiji poziva vas na ovogodišnji Digitalni novembar. Ovaj praznik digitalnih kultura, koji organizuju francuski instituti širom sveta, pronašao je svoje mesto i u Srbiji, otkrivajući nam svake jeseni zanimljive tehnologije, promovišući razvovrsnu francusku kreativnost u digitalnoj sferi, pružajući mogućnosti za ostvarenje brojnih francusko-srpskih partnerstava u ovoj oblasti. Digitalni novembar ističe značaj međunarodnog dijaloga između digitalnih stvaralaca, profesionalaca i publike.

 

U susret ovoj manifestaciji, publika u Beogradu je već u oktobru imala priliku da zađe u svet veštačke inteligencije, kroz instalacije dvoje francuskih umetnika – Žistine Emar i Patrika Tresea, koje su bile izložene u beogradskom Muzeju nauke i tehnike.

 

5. novembra biće organizovan okrugli sto posvećen mogućnostima zapošljavanja u industriji video igara.

Digitalni Novembar 2021. biće posvećen i obukama u kreiranju video igara: u okviru programa Playing narative biće organizovan izbor najboljih ostvarenja u pisanju narativa za video igre, a u okviru programa Game dev, devojčice srednjoškolke će moći da se prijave za obuke u savladavanju početnih etapa u kreiranju video igara.

Tradicionalna niška međunarodna konferencija KreNi biće fokusirana na pametni turizam i razmatraće primene dobrih praksi iz celog sveta u korišćenju kreativnih industrija i digitalnih alata u sektoru turizma.

I ovog Digitalnog Novembra emitovaće se video prilozi o poznatim srpskim umetnicima koji su živeli i radili u Francuskoj, a čija se dela čuvaju u muzejima Novog Sada i Beograda. Dela predstavljaju kustosi i direktori muzeja u dvominutnim video zapisima koji bude želju da se posete muzeji u kojima se nalaze

 

U medijateci Francuskog insituta u Beogradu  tokom čitavog novembra biće organizovane digitalne radionice za najmlađe, kao na primer one za kreiranje nadrealnih selfija i autoportreta kroz maštovito putovanje u Pariz. Biće i zanimljivih radionica čitanja i otkrivanja knjiga budućnosti, kao i brojnih kreativnih i edukativnih video igrica…

 

U nedelji od 15. do 19. novembra biće organizovan svaki dan po jedan onlajn čas francuskog za sve zainteresovane.

 

Ugledni gost Digitalnog novembra biće Pjer Lingreti, direktor Međunarodnog centra za strip i sliku u Angulemu, u Francuskoj (Cité Internationale de la Bande Dessinée et de l’Image). On će 26. novembra održati predavanje o vezama između stripa, video igara, animacije i filma.

Manifestaciju organizuje Francuski institut u Srbiji (Beograd, Niš i Novi Sad), u saradnji sa brojnim partnerima iz Srbije i inostranstva. Za većinu dešavanja neophodna je prijava.

 

Kompletan program Digitalnog novembra 2021. možete pogledati OVDE 

 

 

 

Pretraga