55. Dečji oktobarski salon – „Moj kućni ljubimac“

 

„Moj kućni ljubimac“ slogan je pod kojim će biti održan 55. Dečji oktobarski salon Muzeja primenjene umetnosti, oktobra meseca 2020. godine.

Životinje deci prave društvo, one su naše veliko blago i zbog toga ih treba dobro paziti i čuvati. Sama činjenica da ljubimca treba pomaziti, nahraniti, prošetati ili odvesti kod veterinara, decu čini odgovornim i boljim malim ljudima. Sve ukućane ljubimci okupljaju u zajedničkoj aktivnosti. Deljenje i igra sa kućnim ljubimcima decu uči poštovanju tuđih osećanja. Takođe, igrajući se sa životinjama naša deca manje vremena provode uz elektronske uređaje. Ljubimci ih rasterećuju napetosti i stresa.

Kada je reč o bolesnoj deci, a posebno o deci sa posebnim potrebama, treba istaći da su mnoga istraživanja ukazala na veoma značajnu ulogu kućnih ljubimaca i životinja. Nesebična privrženost i čista ljubav ovih dragih bića blagotvorno utiču na zdravstveno stanje zdrave, a posebno bolesne dece.

Dečji oktobarski salon svake godine poseti nekoliko hiljada dece, od kojih nekoliko stotina učestvuje u radioničkim programima. Ova jesen će biti specifična jer će biti ograničen broj posetilaca na izložbi, kao i broj učesnika na radionicama, poštovaće se propisane mere zaštite od virusa KOVID-19. Iako će publike biti manje nego ranijih godina, osoblje muzeja će se potruditi da ljubitelji ove popularne manifestacije ne budu uskraćeni za sve male radosti i kreativne izazove, zbog kojih ova manifestacija tako dugo i uspešno traje.

Pretraga