11. Evropska noć istraživača – Da nauka prostruji!

Ove godine Evropska noć istraživača susrela se, kao i ceo svet, sa posebnim izazovom – pandemijom još neviđenih razmera u modernom dobu. Iako je ovaj izazov stavio na test celo društvo, ono što je sigurno je da nam je pokazao i da nam je nauka potrebna više nego ikada! I zato, iako je Noć istraživača pomerena ove godine sa svog standardnog termina (poslednji petak u septembru), ona će se ipak održati 27. i 28. novembra 2020. Jedanaesta Noć biće drugačija, ali veća nego ikada!

Najveća naučna žurka ove godine održaće se u virtuelnoj ravni! I dalje vas očekuju brojne naučne aktivnosti, eksperimenti, demonstracije, ali će ih organizatori deliti sa vama preko snimaka, aplikacija za pametne telefone, sajtova, igrica, live YouTube prenosa, društvenih mreža. Otvori dobro oči, naoružaj se radoznalošću, pitanjima i osmesima i pridruži se i ove godine kroz svoju omiljenu platformu i – Neka nauka prostruji!

Noć istraživača

Instrukcije i saveti za Lov na naučno blago kroz Beograd biće dostupni onlajn putem, dok će Evropsko ćoše otvoriti svoja vrata i baviti se najrazličitijim temama, predstavljajući uspešne projekte srpskih istraživača. Ljubitelji arhitekture moći će da se upuste u filmsku šetnju kroz beogradsku secesiju ili pak u istraživanje neolitske arhitekture Vinče, a sa starijim posetiocima specijalni naučni tim razgovaraće o virusu korona. Naučni klub Centra za promociju nauke predstaviće video serijal kroz koji će gledaoci moći da prate svakodnevicu glavnog junaka i razne načine na koje nauka oblikuje i poboljšava njegov sasvim običan život. Kroz virtuelnu turu posetioce će primiti i Otvorena laboratorija Fakulteta za fizičku hemiju, prikazujući brojne zabavne naučne eksperimente koji mogu da se izvode i u kućnim uslovima.

Mreža Naučnih klubova i ove godine će organizovati svojevrsnu Nedelju istraživača, pa će tako onlajn program, uz aktivnosti u samim klubovima za ograničen broj posetilaca, biti pokrenut već 23. novembra.

Pored Beograda, ove godine Evropska noć istraživača virtuelnim putem održaće se u još 28 gradova u Srbiji.

Sa ciljem da se dodatno istakne značaj nauke i približe složenost i važnost rada naučnika, celokupan program ovogodišnje manifestacije biće dostupan na sajtu –

www.nocistrazivaca.rs

Noć istraživača

 

Pretraga