Tesla dani 2019

Tokom čitavog jula 2019. godine, zanimljivim izložbama, eksperimentima, predavanjima, neobičnim turama i obilascima, kao i raznim drugim dešavanja inspirisanim Nikolom Teslom i njegovim životom, vremenom elektrifikacije i industrijalizacije, biće širom Srbije proslavljen Teslin rođendan – 10. jul.

Ovogodišnja manifestacija Tesla dani, šesta po redu, protećiće i u znaku jubileja – 120 godina od početka izgradnje prve hidroelektrane prema Teslinim principima u Srbiji, reč je o maloj hidroelektrani Pod gradom kod Užica.

Manifestacija Tesla dani je deo rute Putevima Tesle kroz Evropu, koja u Srbiji obuhvata sam Muzej Nikole Tesle, Beograd iz ugla Nikole Tesle – sve ono što je Tesla video i obišao kada je 1892. godine posetio Beograd, Negotin kao rodni grad Đorđa Stanojevića, i deset malih starih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije, koje su pravi mali živi muzeji, a nastale su mahom zahvaljujući velikom prijateljstvu i saradnji Tesle i Stanojevića. Na Putevima Tesle je još i Muzej Jovana Jovanovića Zmaja u Sremskoj Kamenici, Teslinog omiljenog pesnika, zatim manastir Šišatovac odakle potiče Teslina ljubav prema golubovima, kao i Zavičajni kompleks Mihajla Idvorskog Pupina, Teslinog savremenika, prijatelja i donekle rivala. Hrvatski deo rute obuhvata celu Hrvatsku: Smiljan, rodno mesto Nikole Tesle, Karlovac – grad u kome je završio gimnaziju, Zagreb i Tehnički muzej „Nikola Tesla“, kao i stare hidroelektrane Ozalj i Krka. Nikola Tesla je 1878/1879. živeo i prvi put u životu radio baš u Mariboru, zato je i ovaj grad značajan za razvoj evropskih Puteva Tesle, a ruta bi u narednom periodu trebala da obuhvati i ostale evropske zemlje u kojima je Tesla ostavio traga – Austriju, Mađarsku, Češku i Francusku.

PROGRAM ZA BEOGRAD

Muzej Nikole Tesle (Krunska 51)
Sreda, 10. jul 2019. (10.00-20.00)
Povodom Teslinog rođendana, Muzej Nikole Tesle poklanja besplatan ulaz za sve posetioce.

Muzej nauke i tehnike (Skender-begova 51)
Sreda, 10. jul 2019. (10.00-20.00)
Povodom Teslinog rođendana i ovaj muzej poklanja besplatan ulaz za sve posetioce.

Tesla adrenalin escape room (Simina 9a)
Sreda, 10. jul 2019.
Tesla Escape Room sa specijalnim popustom

Galerija „Čubrilo“, Kula na Gardošu
10-31. jul 2019.
Izložba posvećena Nikoli Tesli

8,150 total views, 2 views today