Tajne podzemlja Beogradske tvrdjave – izlet

Izlet sa vodicem – subotom u 11 casova, okupljanje  ispred Rajiceve br 18, Beograd.  

Cena 1900 rsd po osobi, deca do 7 godina besplatno.  

Vi se prijavite popunivsi podatke, mi cemo vas kontaktirati i vidimo se u zakazano vreme! 

PRIJAVA OVDE

 

Priče o turbulentnoj prošlosti Srbije ne mogu biti predstavljene vidljivim ostacima. Morate ići pod zemljom kako biste otkrili skrivene činjenice. Ta podzemna mesta predstavljaju starije slojeve Beograda izgrađene preko bedema osvojenog grada. Beograd je bio osvajan od strane različitih kultura 44 puta.

 

Rimski bunar sadrži tragove koji se danas nalaze ispod površine današnjeg Beograda. Verovatno je da su ga u 18. veku gradili Austrijanci i da bi ime moglo biti povezano sa njihovom ambicijom da se smatraju naslednicima velikog Rimskog Carstva ili nositeljima imena Svetog Rimskog cara, zbunjujućeg imena koji je došao nakon stvarnog rimskog carstva i upućuje na vladara germanskog kraja. S njima je povezano mnogo misterija, pa je i Rimski bunar  omiljeno mesto u Beogradu poznatog reditelja Alfreda Hitchcocka.

 

Podzemni tuneli dovode nas do vojnih bunkera iz različitih vremena, kao što su Inform biro (komunistički biro za informiranje istočne Europe, važan dio komunističkog režima u Jugoslaviji tokom Josipa Broza Tita) i hladni rat (razdoblje nakon Drugog svjetskog rata).

 

Barutana  – pecina napravljena od strane Austrijanaca iz 16. veka ispod Kalemegdanske tvrđave započela je život kao skladište baruta – odakle potiče njeno ime. Kao rezultat toga, služio je kao obrambena tačka hrišćanske Evrope od Turskog carstva. Ovo skladište sada deluje kao rimski lapidarion koji čuva sarkofag, grobnice i oltare sa teritorije Srbije.

 

Poslednja stanica na podzemnoj turi je Kazamati. Srednjevekovni zatvor sa  mehanizmima za mučenja zatvorenika  vrednim videti uživo. Videćete ono što odražava okrutnost najmračnijih razdoblja čovečanstva sve do duboko u 20ti vek.

 

PRIJAVA OVDE

5,089 total views, 2 views today