ŠESTI FESTIVAL KROKODOKODIL – U TUĐIM PATIKAMA

Ovogodišnji šesti po redu dečiji festival KROKODOKODIL će trajati od 12. oktobra kada se u 13 sati održava centralna manifestacija u Omladinskom pozorištu Dadov (Desanke Maksimović 6) pa do kraja juna 2019. godine. Tekst glavne predstave pod nazivom U TUĐIM PATIKAMA napisala je Jasminka Petrović, renomirana pripovedačica, performerka i srpska savremena spisateljica za decu i mlade. Režiju predstave potpisuje Vladan Đurković, a igra ansambl pozorišta Dadov.

U dolazećim mesecima predstava će proputovati u što je moguće više mesta u Srbiji, kako bi predstavila uzbudljiv i fantastični svet, stvoren tako da istovremeno zabavi i edukuje te angažuje mališane iz udaljenih naselja, manje razvijenih ili prigradskih naselja velikih gradova, uopšte iz mesta u kojima nedostaje kontakta sa savremenim kulturnim sadržajem.

Naziv ovogodišnjeg festivala nagoveštava temu – poštovanje različitosti. Namera festivala je da kroz četiri odabrane knjige ispita i postavi pitanja o odnosu sredine prema deci koja su na neki način drugačija od većine. Knjige koje će biti prikazane u okviru festivala su:

„Riko, Oskar i tajanstvene senke“ nemačkog pisca Andreasa Štajnhefela (Odiseja),
„Superuvce“, strip novelu Sisi Bel (Čarobna knjiga),
„Skroz istinit dnevnik jednog povremenog Indijanca“ Šermana Aleksija (Urban Reads) i
„O mačkama, notama i bubama“, Jasminke Petrović (Kreativni centar).

Pitanje tolerancije i prihvatanja različitosti su najvažniji aspekti ovogodišnjeg festivala, koji se osim predstave sadrži i od nekoliko radionica i predavanja za odrasle. Prvi program za odrasle odigraće se u ponedeljak 15. oktobra u 19 sati u KROKODILovom Centru za savremenu književnost pod naslovom O DUGMETU, ZLOGONJAMA I SREĆI – Kako se različitost prihvata u našem društvu?

U razgovoru će učestvovati: Jasminka Petrović, autorka knjige „O dugmetu i sreći“, Ljilana Marinković, direktorka Kreativnog centra, Jovana Karaulić producentkinja filma „Zlogonje“ (producentska kuća Akcija produkcija) i Marko Manojlović, scenarista filma „Zlogonje“. Razgovor će moderirati Ana Pejović iz Udruženja KROKODIL.

3,801 total views, 2 views today