Razotkrivanje – XIII Festival nauke

Trinesti Festival nauke, najveći naučni festival u Jugoistočnoj Evropi, koji se ove godine održava pod sloganom „Razotkrivanje“, održaće se na Beogradskom sajmu u halama 3, 3a i 5 od 5. do 8. decembra 2019. godine. Na festivalu će učestvovati više od 60 naučih i obrazovnih institucija iz Srbije i iz inostranstva. Ovogodišnji Festival pružiće zaljubljenicima u nauku četiri dana najveće naučne zabave u regionu, a posetioce će dočekati više od 600 naučnih komunikatora iz svih krajeva Srbije, ali i sveta.

Kroz uzbudljive naučne eksperimente posetioci će moći da prođu svakog dana od 10 do 19 časova, gde će im se kroz različite postavke ponuditi razotkrivanje zabluda i mitova uz pomoć nauke i naučnih dostignuća.

Posetioci će imati priliku da krenu u potragu za sve rasprostranjenijim mitovima koji se nalaze svuda oko nas! Od onih večito zanimljivih – poput toga da li iz školjke zaista možemo da čujemo zvuk mora i da li je Kineski zid jedina ljudska građevina vidljiva iz svemira, pa do onih da li je ljudsko stopalo pre pola veka kročilo na Mesec, koliko su opasna zračenja telefona i mikrotalasnih pećnica, a koliku opasnost sa sobom nose nuklearne elektrane?

U vreme kada istina neretko pada u drugi plan, a tumačenje činjenica postaje važnije od njih samih, nauka se ispostavila kao odlično oruđe protiv svih ovih, ali i mnogih drugih zabluda, kao sigurno utočište za sve koji i dalje neguju kritički duh i radoznalost, ali i pravi putokaz za one koji žele da grade zemlju budućnosti po meri svih nas.

Kompletan program pogledajte OVDE.

Izdvajamo iz programa

Festival će posetiocima predstaviti bogat međunarodni program na Naučno-fantastičnoj bini.

Šou programom „Veruješ li svojim očima“ predstaviće se francuska trupa Trejsis, koja će se nizom eksperimenata poigrati sa publikom i naterati ih da razmišljaju o tome šta su zaista videli, a koliko su ih čula prevarila.

Uhvati svetlost“ naziv je predstave austrijskog cirkusa Luminesenc, u okviru kojeg će se sa zracima svetlosti poigravati uz pomoć brojnih optičkih sočiva, stakala i dihroičnih filtera.

Iz Njujorka i SAD na festival stiže Bob Fridhofer, koji će u svojoj predstavi „Budi i ti superheroj“ uz pomoć fizike obrađivati sve teme od magije pa do popularnih superheroja iz stripova objašnjavajući kako njihove supermoći funkcionišu pomoću nauke.

Naučni centar iz Slovenije Hiša eksperimentov koji prenosi veštine kritičkog mišljenja kroz otvorenu komunikaciju, istraživanje i otkrivanje predstaviće sasvim novo lice svemoćnih gasova koji mogu da zaustave vatru ili pak izmene naše glasove, dok iz Estonije dolazi izvanredan tim Kvark koji će uz malo eksplozije, mnoštvo trikova i nauke provesti posetice na uzbudljivu vožnju kroz naučni svet.

U Beograd ponovo stiže popularni doktor koji je već pobrao simpatije svih mališana, izraelski Dr Molekula, koji je svoju ordinaciju opremio najnovijim naučnim izumima i zabavnim eksperimentima.

Omiljeni poljski dvojac Haveljuši nauki ove godine raspisaće poziv za tajne naučne agente, dok će Fantastični fizički teatar iz Češke proveravati da li nauka kod nas može da razvije takozvano šesto čulo i kako bi ono moglo da radi?

Poslednji dan festivala, nedelja 8. decembar, organizovan je kao Porodični dan, specijalno osmišljen za druženje uz naučnu zabavu za celu porodicu.

13. Festival nauke – info

  • Mesto održavanja: Beogradski sajam, hale 3, 3a i 5
  • Adresa: Bulevar vojvode Mišića 14
  • Vreme održavanja: 5-8. decembar 2019.
  • Radno vreme: 10.00 – 19.00
  • Cena ulaznice: 500 RSD (deca do pet godina starosti ne plaćaju ulaz)

 

4,061 total views, 2 views today