Premijera predstave „Guliver“ u Malom pozororištu „Duško Radović“

Malo pozorište „Duško Radović“ započeće novu sezonu (2020/2021) premijernim izvođenjem predstave za decu „Guliver“ po tekstu Zorana Đerića u režiji Isidore Goncić, 16. septembra u 20 sati.

Prva repriza je 19.09. u 17 časova, a druga 20.09. u 12 časova.

Zbog epidemiološke situacije, publika će biti u obavezi da nosi maske i da poštuje distancu. Zbog smanjenog kapaciteta mesta u gledalištu neće biti numerisana.

Predstava „Guliver“ gostovaće 21.9. na 27. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici, a 6. oktobra u 19 sati otvoriće 19. Međunarodni festival pozorišta za djecu u Banja Luci.

Predstava je prilagođena deci starijoj od tri godine.

REČ PISCA

Ovaj lutkarski komad je napisan po motivima Guliverovih putovanja Džonatana Svifta (1667-1745). Knjiga je objavljena pre 300 godina, ali je i dalje čitaju podjednako i deca i odrasli, svako na svoj način. Deca uživaju u Guliverovim avanturama, u njegovim putovanjima u daleke i neobične zemlje. Te zemlje su, u stvari, nepostojeće. U romanu ih ima više, a ovde su opisane dve: Liliput, zemlja malih ljudi i Brobdingnag, zemlja džinova. Guliver je među Liliputancima – džin, pa se oseća i ponaša nadmeno, spreman je da pomogne u rešavanju njihovih problema, ali i da im se sveti, kad se prema njemu loše ponašaju. U zemlji džinova – on je patuljak, oseća se poniženo i nemoćno. To je opomena i kazna za prethodnu oholost. Guliver se spasava. Izlazi kao pobednik, da bi nam o svemu svedočio, poučen iskustvom velikog putnika i brodolomnika. Putovanje u nepoznato je velik izazov, ali može da bude i velika opasnost. Malo može da bude veliko, a veliko može da bude malo. Zato se ništa ne sme potcenjivati. Živimo u svetu velikih razlika i suprotnosti. To znaju odrasli, ali to treba da znaju i deca.

Zoran Đerić

http://www.malopozoriste.co.rs/

 

34 total views, 2 views today