Konkurs za najzelenije školsko dvorište: Zeleno, zelenije, najzelenije

Centar za Promociju Nauke poziva osnovne i srednje škole da predstave svoja dvorišta i inovativna rešenja za njihovo bolje prilagođavanje klimatskim promenama, a prijave se šalju do 21. februara

Klima se menja na celoj Zemlji, pa i u školskim dvorištima. Sve su češći i duži periodi vrlo toplog vremena. U našem regionu ovakvih perioda ima duplo više nego u prošlosti. Kada su vrućine, svi poželimo da smo u prirodi, a ne okruženi betonom. Sa manje betona i više zelenila u školskom dvorištu, ono može da postane mala zelena oaza.

Ko? Zašto?

Centar za promociju nauke poziva osnovne i srednje škole da u okviru manifestacije Maj mesec matematike, a u saradnji sa međunarodnim projektom TeRIFFICA i PASCH inicijativom Gete instituta, predstave svoja školska dvorišta i inovativna rešenja za njihovo bolje prilagođavanje klimatskim promenama.

Kako?

Potrebno je da tokom dve radne nedelje u martu mesecu svakodnevno merite temperaturu u vašem školskom dvorištu i nakon toga prikažete dobijene rezultate i predložite na koji način bi vaša dvorišta mogla da postanu prilagođenija i održivija kada je reč o promeni vremenskih uslova.

Kada?

Da bi se škola prijavila, predstavnik škole (nastavnik/ca, učitelj/ica, profesor/ka…) treba da popuni kratki formular, do 21. februara, na ovom LINKU.

Uputstvo

Izabranim školama će do 28. februara biti poslato detaljno uputstvo za sprovođenje aktivnosti. Ukratko, potrebno je da prijavljeni predstavnik/ca škole formira tim zainteresovanih đaka sa kojima će, od 16. do 30. marta, svakog radnog dana meriti temperaturu u školskom dvorištu. Dodatno, ovaj tim treba da napravi reprezentativnu fotografiju školskog dvorišta, kao i da razvije inovativno rešenje za poboljšanje uslova u svom dvorištu, kako bi postalo prilagođenije na klimatske promene, i da to pošalje do 31. marta.

3,839 total views, 4 views today