Januar u Narodnom muzeju

Radionice koje nas ovog januara očekuju u Narodnom muzeju:

 

Četvrtak 9.januara – Kad je Marko četovao

Uzrast: od 7 do 10 godina

Vreme: 18:00 – 19:30

Kada u čuvenom stihu majka Kraljevića Marka govori svom sinu: “ostavi se Marko četovanja jer zlo dobra doneti ne može“ na šta ona zapravo misli? Kako je Marko četovao nekada i da li četujete i vi, i šta vam majka na to kaže? Ova istorijska ličnost ostala je upamćena u mnogim slikama, pesmama ali i skulpturi Ivana Meštrovića baš onako kako je često i opisivan: snažnog tela, na svom Šarcu i dugačkih brkova. Na ovoj radionici ko je zaista bio Marko Kraljević, zbog čega je on doživljavan kao junak i najzad, kako se u slikarstvu predstavljaju junaci. Zadatak će biti da se napravi strip o Markovim dogodovštinama ilustrujući one stihove u kojima je on neustrašiv junak čiji se hrabrost i snaga preuveličavaju.

Prijavljivanje učesnika uzrasta od 7 do 10 godina obavezno je na adresu radionice@narodnimuzej.rs.

 

Subota 11.januar – Sneg veje u našem muzeju

Uzrast: od 4 do 7 godina

Vreme: 16:00 – 17:30

Radionica Sneg veje u našem muzeju posvećena je najmlađoj publici Narodnog muzeja. Pronaći će slike na kojima su snežni motivi, zastati ispred njih, zažmuriti i zamisliti šta sve umetnik može da čuje i oseti dok slika. Saznaće zanimljivosti o beloj boji i napraviti neobične trodimenzionalne zimske pejzaže.

Prijavljivanje učesnika uzrasta od 4 do 7 godina obavezno je na adresu radionice@narodnimuzej.rs.

 

Četvrtak, 16.januar – Prošlost i sadašnjost spojeni Lego kockama

Uzrast: od 7 do 10 godina

Vreme: 18:00 – 19:30

Spoj arheologije, lego kocki i robotike. Narodni muzej u Beogradu u saradnji sa školom programiranja i robotike INTELEKTA iz Beograda počinje realizaciju niza dečijih lego radionica koje će kod dece podsticati kreativnost, maštu i timski rad. Udruženim snagama trudiće se da postignu zajednički cilj a to je obrazovanje dece u sferi arheologije uz pomoć nauka poput informatike i robotike. Savršen spoj novog i starog čini potpuno nov metod u obrazovanju. Učesnici radionice će iz ovog iskustva razumeti da stvari koje oni rade na računaru mogu uticati na stvarni sveta, recimo u pojavi pokretnog robota.

Prijavljivanje učesnika uzrasta od 7 do 10 godina obavezno je na adresu radionice@narodnimuzej.rs.

 

Subota, 18.januar – Misija muzeja, sa kreativnim centrom

Uzrast: od 10 do 14 godina

Vreme: 13:00 – 14:30

Otkrijte koje slike su poslužile kao portal junacima knjige Misija muzej, u kakav su svet ušli kada su kroz njih prošli, i kakvi sve portali možda postoje oko nas, a u kakve bismo svetove mogli da uđemo kada kroz njih prođemo.

Prijavljivanje učesnika uzrasta od 10 do 14 godina obavezno je na adresu radionice@narodnimuzej.rs.

 

Četvrtak, 16.januar – Dinamični srednji vek: Političke ideologije

Uzrast od 15 do 19 godina

Vreme 18:00 – 19:30

Radionica je deo ciklusa Dinamičan srednji vek. Ovaj put bavi se delom srednjovekovne istorije koja se odnosi na političke ideologije. Pričaće se o tome kako je u to vreme upošte bila koncipirana politika i ideologija i na koji način se ispoljavala. Tokom praktičnog dela oživeće jedan istorijski događaj koji je u velikoj meri uticao na dalji razvoj srpskih zemalja, Deževski sabor.

Prijavljivanje učesnika uzrasta od 15 do 19 godina obavezno je na adresu radionice@narodnimuzej.rs.

 

Subota, 25.januar – Egipatski nakit

Uzrast: od 7 do 10 godina

Vreme: 13:00 – 15:00

Učestvovanjem u radionici „Egipatski nakit“ prolazi se kroz stalnu postavku staroegipatske Zbirke Narodnog muzeja. Tom prilikom posebna pažnja će se posvetiti nakitu koji je karakterističan za jednu od najstarijih kultura na svetu – EGIPATSKU.

Prijavljivanje učesnika uzrasta od 7 do godina obavezno je na adresu radionice@narodnimuzej.rs.

 

Subota, 25.januar – Dobar dan, gospodine Meštrovići

Uzrast: od 4 do 7 godina

Vreme: 16:00 – 17:30

Radionica Dobar dan gospodine Meštroviću posvećena je najmlađoj publici Narodnog muzeja. Tokom radionice deca će imati priliku da posete izložbu Ivana Meštrovića gde će se upoznati sa njegovim sjajnim delima iz zbirke našeg muzeja. Mali vajari će od modela u neobičnim pozama, preko skica, izvajati skulpture od neobičnih materijala, a zatim kroz igre pokreta svoje skulpture oživeti.

Prijavljivanje učesnika uzrasta od 4 do 7 godina obavezno je na adresu radionice@narodnimuzej.rs.

 

Četvrtak, 30.januar – Moj novac

Uzrast:od 4 do 7 godina

Vreme: 18:00 – 19:30

Radionica „Moj novac“ namenjena je najmlađoj publici. Tokom radionice će obići sefove i pogledati bogatu kolekciju novčića Narodnog muzeja. Videće od čega su nekada pravili novac i koliko se razlikuje od današnjeg. Deca će potom imati priliku da kroz igru, od različitih materijala naprave novčanice i kovanice po svojoj želji.

Prijavljivanje učesnika uzrasta od 4 do 7 godina obavezno je na adresu radionice@narodnimuzej.rs.

 

Obavezna je prijava na sve radionice: radionice@narodnimuzej.rs Više detalja o svim programima Narodnog muzeja na www.narodnimuzej.rs

Cena za sve radionice su 300 rsd.narodni muyej

 

4,524 total views, 2 views today