Evropski vikend posmatranja ptica

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) narednog vikenda, 5. i 6. oktobra organizuje Evropski vikend posmatranja ptica u okviru koga će se održati više od 20 besplatnih izleta širom Srbije.

Cilj manifestacije Evropski vikend posmatranja ptica, koja se tradicionalno održava svake godine prvog vikenda u oktobru, je izlazak u prirodu i uživanje u posmatranju ptica i njihove čudesne seobe, saopštio je DZPPS.

U jesen preko Balkana put juga preleće više od 2 milijarde ptica. Za većinu jedinki ovo je dug i opasan poduhvat, pun prirodnih prepreka kao što su mora, planine i vremenske nepogode, ali i nedaća koje pticama uzrokuju ljudi.

Izleti će biti organizovani u poznatim rezervatima prirode poput Zasavice, Rusande, Uvca, Labudovog okna, ali i van zaštićenih područja u urbanim sredinama poput parka Ušće u Beogradu i Futoškog parka u Novom Sadu.

Učešće na izletima je besplatno, a svoje mesto možete obezbediti ako popunite prijavu na linku OVDE.

A pre polaska na izlet, preporučujemo vam da instalirate Ptice na dlanu, aplikaciju za prepoznavanje ptica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

2,044 total views, 4 views today