Decembar u Narodnom muzeju

Ovog decembra Narodni muzej u Beogradu pripremio je zanimljive i raznovrsne radionice za decu.

Prošlost i sadašnjost spojeni lego kockama
5. decembra u 18:00 – 20:00

Spoj arheologije, lego kocki i robotike. Narodni muzej u Beogradu u saradnji sa školom programiranja i robotike INTELEKTA iz Beograda počinje realizaciju niza dečijih lego radionica koje će kod dece podsticati kreativnost, maštu i timski rad. Cilj je obrazovanje dece u sferi arheologije uz pomoć nauka poput informatike i robotike. Savršen spoj novog i starog čini potpuno nov metod u obrazovanju. Učesnici radionice će iz ovog iskustva razumeti da stvari koje oni rade na računaru mogu uticati na stvarni sveta, recimo u pojavi pokretnog robota.

Prijavljivanje učesnika uzrasta od 3 do 6 godina obavezno je na adresu radionice@narodnimuzej.rs.

Play muzej ciklus Dama drama
7. decembra u 16:00 – 18:00

Ciklus radionica Drama dama će omogućiti učesnicima da otkriju svet umetnosti kroz prizmu ženskih autorki koje su ostavile trag u likovnom stvaralaštvu, ali i kroz značajne ženske likove otelotvorene u likovnim delima različitih autora. Na trećoj radionici baviće se Rubensovom slikom Dijana se vraća iz lova, i time otvoriti temu ženskih likova/božanstava kao inspiracije za sliku ujedno se baveći i samim mitovima rimskog doba. Koristiće dramske elemente i pozorišne forme.

Uzrast od 10-14 godina.
Prijave na radionice@narodnimuzej.rs

Skockaj svog Pikasa
21. septembra u 13:00 – 14:00

Na radionici deca će se upoznati sa delom Pabla Pikasa i brojnim portretima koje je naslikao. Jedan od njih, Glava žene, nalazi se u Narodnom muzeju. Kako od trouglića, kvadrata i krugova mogu nastati neobične slike, zašto je Pikaso odlučio da svet posmatra drugim očima, neka su od pitanja koja se rađaju pred njegovim slikama. Otkriće zbog čega na portretima koje je slikao prikazani ljudi ne izgledaju kao u prirodi već onako kako ih je on video kroz svoju maštu, kao i razloge zbog kojih je inspiraciju tražio u afričkoj kulturi i dečijim crtežima. Upustiće se u Pikasovo “skockano“ viđenje sveta oslanjajući se na izvore njegove i svoje inspiracije, praveći portrete-maske od kartona i kolaža, koristeći razne oblike i boje.

Prijavljivanje učesnika uzrasta od 7 do 10 godina obavezno je na adresu radionice@narodnimuzej.rs

Stručna vođenja kroz stalnu postavku „Beogradska mumija“
14. decembar u 12:00 – 13:00

Stručno vođenje kroz Staroegipatsku zbirku Narodnog muzeja

Predstavljanje Beogradske mumije u okviru stalne postavke Narodnog muzeja uz podršku Ambasade Egipta u Srbiji i tematsko vođenje kroz Staroegipatsku zbirku Narodnog muzeja.

Mumija staroegipatskog sveštenika Nesmina, ponovo se nalazi u stalnoj postavci u Narodnog muzeja u Beogradu. Mumiju je kupio u Luksoru 1888. godine Hadzi Pavle plemeniti Riđički iz Mokrina i poklonio je Narodnom muzeju. Pored staroegipatske mumije u stalnoj postavci su izloženi staroegipatski kovčeg Nefer – Renepet, Ušabti figure, skarabeji, privesci božanstava Tot i Tauret, udzad oko, deo ogrlica od fajansa, dzed stubovi, figurina Izide i Horusa.

Kroz postavku vodi Ivana Minić, viši kustos

Ulaz je slobodan.

Hrabri beograski pobednik
14. decembra u 13:00 – 14:30

Radionica Hrabri beogradski pobednik posvećena je predškolskoj publici Narodnog muzeja u Beogradu. Tokom radionice deća će se upoznati sa najpoznatijim delima umetnika Ivana Meštovića, a potom potražiti inspiraciju za stvaranje zabavnih skulptura od različitih materijala. Kroz pokret i muziku, učesnici će svojim telima ispuniti muzejski izložbeni prostor. Prijavljivanje učesnika uzrasta od 4 do 7 godina obavezno je na adresu radionice@narodnimuzej.rs

Mali vajar
21. decembar u 13:00 – 15:00

Učesnici radionice“ Mali vajar“, upoznaće se sa likom i delom Ivana Meštrovića jednog od najznačajnijih vajara XX veka.Radionica je jedinstvena prilika da ako ste oduvek maštali uzmete glinu u ruke i izvajate najrazličitije oblike.

Dinamični srednji vek-praznici
26. decembra u 18:00 – 20:00

Tragajući za dinamičnim srednjim vekom tokom radionice pozabaviće se pitanjem položaja žene i muškarca. Kakvi su tada bili odnosi između ova dva pola i koliko su ostali isti ili su se promenili do danas. Prijavljivanje učesnika uzrasta od 15 do 19 godina obavezno je na adresu radionice@narodnimuzej.rs

Zima i zimski praznici
28. decembra u 13:00 – 14:30

Tradicionalno novogodišnje druženje, koje muzej organizuje već desetak godina, i upoznajući se sa muzejskim eksponatima, napravite novogodišnje čestitke i ukrase.

Prijavljivanje učesnika uzrasta od 3 do 6 godina obavezno je na adresu radionice@narodnimuzej.rs.

Vizantija u boji
28. decembra u 16:00 – 17:00

Radionica Vizantija u boji će početi razgledanjem zbirke Narodnog muzeja srednjovekovnih zanatlijskih umetnina, a onda će kroz pozorišni pokret učesnici izraziti svoje utiske o viđenim radovima. Na kraju radionice učesnici će zamisliti da su u srednjevekovnom ateljeu i kroz igru napraviti umetninu: nakit, broš, medalju, grb… Prijavljivanje učesnika uzrasta od 7 do 10 godina obavezno je na adresu radionice@narodnimuzej.rs.

8,747 total views, 2 views today