Dani evropske baštine 2017

Dani evropske baštine 2017, od 15. septembra do 2. oktobra, u Beogradu će biti obeleženi temom Kulturno nasleđe i priroda.

Akcenat je stavljen na: nasleđe i pejzaž, nasleđe i održivi razvoj, nasleđe i biodiverzitet, nasleđe i klimatske promene, kao i na ukazivanje na najveće rizike, odnosno opasnosti po nasleđe i prirodno okruženje. Princip neodvojivosti kulturnog i prirodnog nasleđa prepoznao je i Unesko kroz Konvenciju o zaštiti svetke kulturne i prirodne baštine.

Ovogodišnje izdanje najvećeg evropskog festivala kulturnog nasleđa naglasiće u kojoj meri naše okruženje oblikuje naš način života, ali i naše živote u celini.

Beogradska tvrđava i Tašmajdan
Od 15. do 30. septembra u okviru manifestacije Dani evropske baštine 2017, JP „Beogradska tvrđava“ organizovaće nekoliko besplatnih programa.

Dani evropske baštine biće otvoreni koncertom Muzičke škole „Stanković“ i promocijom monografije o Beogradskoj tvrđavi u petak, 15. septembra od 12.00 u Muzičkom paviljonu na Kalemegdanu.

Nastupiće džez orkestar i hor Muzičke škole „Stanković“, koji će na početku jednočasovnog programa izvesti „Odu radosti“ – himnu Evropske unije i srpsku himnu „Bože pravde“.

Novinarima i posetiocima biće predstavljena i upravo objavljena monografija o Beogradskoj tvrđavi, osmišljena za širok krug posetilaca i turista, po ugledu na slična svetska izdanja u oblasti turizma.

Besplatne pešačke ture i posete zdanjima
U okviru manifestacije JP „Beogradska tvrđava“ organizovaće za sve zainteresovane posetioce ture kroz Tašmajdanske pećine – „Od Panonskog mora do Starog groblja“. Beogradski novinar Zoran Nikolić i dr Vidoje Golubović, autori više knjiga o Beogradu, provešće posetioce kroz Tašmajdanske pećine i predstaviti tajne podzemnog Beograda.

Ture su besplatne i biće organizovane 23. i 24. septembra (od 10.00, 12.00, 14.00 i 16.00).

Za vreme manifestacije na Beogradskoj tvrđavi biće otvoreni Rimski bunar, Sahat-kula, Kula Nebojša, Stambol kapija, Vojni bunker i Veliki barutni magacin, a u sredu, 27. septembra, povodom Svetskog dana turizma, ulaz će biti besplatan.

Radionica i galerija starih zanata biće otvorena za posetioce od četvrtka do nedelje od 11.00 do 19.00. Osim upoznavanja sa izloženim zanatskim predmetima i alatima, posetioci će moći i da učestvuju u radu grnčara, tkača, opančara…

Povodom 60 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Republike Srbije i Kraljevine Maroko, od 15. do 24. septembra, na Savskom šetalištu na Kalemegdanu održaće se Nedelja marokanske kulture u organizaciji ustanove „La maison de l’ artisan“ i u saradnji sa Gradom Beogradom, Sekretarijatom za kulturu i Ambasadom Kraljevine Maroko.

Dani evropske baštine u Zemunu
Dani evropske baštine obeležavaju se u oko 50 evropskih država, programima čiji je cilj da se širokoj javnosti u evropskim državama približi i učini dostupnim kulturno nasleđe i da se tom prilikom istakne jedinstvo raznolikosti zajedničkog evropskog nasleđa, kao jednog od najkarakterističnijih činilaca evropskog identiteta.

Tako će od 15. septembra do 2. oktobra, u 14 programa, na različitim lokacijama, Opština Zemun predstaviti svoje kulturno i prirodno blago i ono što je najvrednije – svoje stvaraoce.

Manifestacija će biti otvorena „Tribinom sećanja“ čiji je podnaslov „Čuvari zemunske baštine“ u Kosovskoj 9, 15. septembra od 13.00.

Program će činiti nastupi kulturno-umetničkih društava i horova, prezentacije sportova i plesova, izložbe, predavanja, naučni forum „Dunav – reka saradnje“, radionice, projekcije filmova…

Dani evropske kulturne baštine 2017. godine u Muzeju
Muzej nauke i tehnike (Skender-begova 51) predstaviće se izložbom „Stare iskre za nove nade“ u galeriji „Aleksandar Despić“, i stalnim postavkama „Drugi krug“, „Dečji muzej“, „Naučni centar“ i „Istorije medicine kroz vekove“.

Ulaz u muzej od 12. do 17. septembra je besplatan.

Narodna banka Srbije
U okviru obeležavanja manifestacije Dani evropske baštine 2017, građani će moći da u subotu, 23. septembra, obiđu svečani hol zgrade Narodne banke Srbije u Ulici kralja Petra 12, kao i da pogledaju osnovnu numizmatičku postavku i prateće sadržaje.

Posetioci će se upoznati i sa značajnim rezultatima koje je Narodna banka Srbije postigla na polju zaštite i očuvanja životne sredine.

Na kraju obilaska sledi prigodan poklon – novčanica sa sopstvenim likom.

Termini za grupne posete (do 30 posetilaca u grupi) jesu: 10.30, 12.30 i 14.30. Poseta se mora najaviti unapred. Prijavljivanje se vrši radnim danima od 10.00 do 16.00 pozivom na broj telefona: 011/3027-128 ili putem imejla: izlozba@nbs.rs.

Prirodnjački muzej
Do 30. septembra moći će da se pogleda izložba „Meteoriti, glasnici svemira“ (Galerija na Kalemegdanu) uz besplatan ulaz od 19. do 24. septembra.

Izložba „Od stene do stene, Petar Stevanović – portret naučnika“ otvorena je u Centru za kulturu Barajevo.

U Opštini Zemun (Kosovska 9) od 18. septembra do 2. oktobra Prirodnjački muzej otvara izložbu „Alergene biljke“ u okviru manifestacije Dani evropske baštine. U opštini Vračar od 19. septembra (13.00) moći će da se pogleda izložba „Čovek i vino“.

Svi programi su besplatni.

UK „Parobrod“
U Ustanovi kulture „Parobrod“ (Kapetan Mišina 6a) biće organizovana dva događaja u okviru Dana evropske baštine…

• Subota, 23. septembar (10.00-19.00) Dani evropske baštine
Lokalna razmena biljaka

• Utorak, 26. septembar (14.00) i četvrtak, 28. septembar (14.00)
Projekcija filma za decu

Dani pešačenja u Srbiji
Planinarski savez Beograda u okviru manifestacije Dani evropske baštine organizovaće Dane pešačenja. Ovo su startna mesta:

• Avala, 16. septembar od 10.00 – kod restorana Lipovica u Pinosavi. Šetnja traje oko dva i po sata.
• Košutnjak, 16. septembar – od Šumarskog fakulteta. Šetnja traje oko tri sata.
• Bojčinska šuma, 16. septembar – od restorana „Bojčinska koleba“. Šetnja traje oko dva sata.
• Miljakovačka šuma, 16. septembar – od kružne staze. Šetnja traje oko dva sata.

4,362 total views, 2 views today