Božićna priča po Dikensu

Božićna priča u produkciji „Tri groša“ je lutkarsko-igrana predstava koja kombinuje različite tehnike koja će biti prikazana u sredu 13.februara od 18.30h u UK Parobrod (Kapetan Mišina 6a).

Karte možete rezervisati na 3grosa@gmail.com, a možete je i odmah kupiti na blagajni UK Stari grad svakog radnog dana od 10 do 21h.

Cena karte je 400 rsd.

„Božićna priča“ Čarlsa Dikensa predstavlja možda i najveći među klasicima književnosti za decu. Dikens je napisao ovo delo posle posete jednom londonskom sirotištu, duboko potresen uslovima u kojima su tamošnja deca živela. Priča je pohvala velikodušnosti, oštra kritika ne samo škrtosti, već i izrabljivačkog odnosa prema zaposlenima i akumulacije novca na račun ovog izrabljivanja. Zastupanje stanovišta da bi i najtvrđi tvrdica mogao da se promeni kada bi na neposredan način spoznao strašne posledice svog delovanja – sve su ovo teme koje danas više nego ikad dobijaju na važnosti.

Vrednosti koje klasici književnosti zastupaju predstavljaju temelje ljudskih vrednosti i savremenog društva koje se, nažalost, neretko podrazumevaju, a samim tim i preskaču u vaspitno-obrazovnom sistemu. Većina klasika književnosti pruža i mogućnosti za kreativni pristup scenskom izrazu, budući da su njihovi sižei poznati, a teme koje tretiraju sveprisutne su u odgoju čovečanstva.

Siže:
Stari tvrdica i zelenaš Stevan Štekić na Badnji dan maltretira svog zaposlenog Bobana, njegovog bolesnog sina Timija kao i svog nećaka Feđu, koji dolazi da ga pozove na božićni ručak. Iste Badnje noći, prikazuje mu se duh njegovog pokojnog poslovnog partnera Božidara Boškića, Duh Boško, koji ga upozorava da mora da se promeni. Duhu Bošku u pomoć dolaze Duh Božića Prošlosti, Duh Božića Sadašnjosti i Duh Božića Budućnosti. Svaki duh Stevanu Štekiću prikazuje nekoliko sila uzroka i posledica njegove škrtosti. Duboko potresen spoznajom i uplašen za svoju sudbinu, Stevan Štekić Božićnog jutra budi se kao promenjen čovek, deleći poklone i povišice.

Autorski tim:
Dramatizacija i adaptacija – Luka Kurjački (Luka Kurjački)
Igraju – Maja Nikolić (Maja Nikolić), Vladimir Tešović (Vladimir Tesovic) i Miloš Lalović
Muzika – LJubica Damčević (Ljubica Damcevic)
Kreacija lutaka, scenografija i art direkcija – Sandra Nikač (Sandra Nikač)
Kostim – Ivana Tomić
Pop ap elementi – Dragana Pilipović

Režija – Marija Barna Lipkovski (Maki Tzar) i Ana Popović (Ana Popović)

Tehnička podrška – KC Reks (Kulturni centar REX) i Magacin u Kraljevića Marka (Magacin u Kraljevića Marka 4-8)
Produkcija – Tri groša (TriGroša / Threepenny) i UK Stari grad (UK Stari grad)
2019.

 

12,631 total views, 2 views today