BESPLATNE RADIONICE PROGRAMIRANJA

​SUTRA POČINJE UPIS NOVIH POLAZNIKA NA BESPLATNE RADIONICE PROGRAMIRANJA

 

Programiraj svoju budućnost

 

  • Radionice su namenjene deci nezaposlenih roditelja uzrasta od 7 do 16 godina
  • Đaci će pohađati kurseve „Scratch”, „AppInventor” i „Web programiranje”, po metodi Masačusetsovog instituta za tehnologiju
  • Cilj besplatnih radionica je da svoj deci, nezavisno od materijalnog stanja, bude omogućeno da nauče osnove programiranja i steknu znanja budućnosti

Beograd, 18. avgust 2017. godine – Sutra počinje upis nove polaznike na besplatne radionice programiranja „Junior. Labs. Namics. – Programiraj svoju budućnost”. Kursevi su namenjeni deci nezaposlenih roditelja uzrasta od 7 do 16 godina, a organizuje ih beogradski „Kliker – centar za kreativno razmišljanje” uz podršku švajcarske softverske agencije „Namics”.

Cilj ovog programa je da deci slabijeg materijalnog stanja pomogne da savladaju osnove programiranja i da steknu znanja koja će im biti sve potrebnija u budućnosti: „Smatramo da edukacija dece i mladih ne treba da bude povezana sa novčanim mogućnostima. Želimo da podržimo beogradske školarce, da im omogućimo da steknu osnovna znanja o razvoju softvera, a sve razvijeniji IT sektor može biti mesto na kom će ova deca sutra započeti karijeru”, poručuju iz beogradske kancelarije „Namics”.

Miomir Popeskov, koordinator radionica, napominje da će đaci u ponudi imati tri radionice: „Deca će, prema svom uzrastu i interesovanjima moći da odaberu „Scratch” – kurs namenjen učenicima od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, tokom kog će učiti programiranje kroz pravljenje jednostavnih video-igrica i aplikacija sa slikom, crtanjem i zvukom. „AppInventor” je namenjen đacima od petog do sedmog razreda, a oni će se oprobati u pravljenju aplikacija za smartfone i tablete. Uzrast od sedmog razreda osnovne do drugog srednje škole pohađaće radionicu „Web programiranje”, na kojoj će praviti veb-sajtove.”

„Junior. Labs. Namics. – Programiraj svoju budućnost” radionice trajaće 20 časova, a rad će biti organizovan u grupama od osmoro dece: „Đaci će učiti po „Creative Computing” metodi, koja je nastala na Masačusetsovom institutu za tehnologiju. Ova metoda stimuliše razmišljanje, maštu i kreativnost, razvija interesovanje za rešavanje problema i pomaže deci da savladaju osnove programiranja. Kroz stvaranje vizuelnih, interaktivnih i multimedijalnih aplikacija, deca se podstiču da prate uzroke i posledice i da, na osnovu toga, rešavaju probleme ”, istakao je Popeskov.

Radionice „Junior. Labs. Namics. – Programiraj svoju budućnost” tokom godine pohađalo je više od 30 mališana, a novi polaznici na časove će krenuti u septembru.

 

Prijave su moguće putem formulara na sajtu „Kliker centra” http://klikercentar.rs, a po završetku prijavnog procesa deca će biti raspoređena u grupe i biće obaveštena o početku održavanja kurseva.

 

 

6,395 total views, 2 views today