Besplatne radionice programiranja za osnovce ovog leta u svim Startit Centrima

Raspust je idealno vreme da vaša deca nauče neke nove i zanimljive stvari. Partneri Startit Centra kao i partnera u nastavi obezbedili su besplatne radionice programiranja za devojčice i dečake različitog uzrasta, koje će se održavati tokom celog jula i avgusta u svim Startit Centrima.

Radionice su koncipirane tako da deci budu pristupačne i zanimljive, a da sa druge strane nauče sve bitne stvari koje će ih uvesti u svet tehnologije, koja je danas deo svakodnevnice. Na ovom kursu će deca steći osnovne predstave o programiranju i stvaranju računarskih igara, ispoljavati svoju kreativnost i družiti se sa vršnjacima.

Predavač na ovom kursu biće opet  Ranko Trifković, čiji uspeh rada sa decom se može meriti i brojem ponovnih polaznika ove godine.

O kursu

Skreč je programski jezik kao i zajednica korisnika. Omogućava deci od 8-16 godina (ali i odraslima kao i mlađima, uz pomoć roditelja) da stvaraju interaktivne medijske sadržaje kao što su priče, crtaći, igre.Korisnici sadržaje mogu da dele, da sarađuju na stvaranju novih, čime se omogućava da deca neprestano kreativno izražavaju, uče kako da sistemski misle i primenjuju osnovna znanja iz računarstva.

Ovaj naš kurs je zamišljen kao postupno uvođenje dece u Skreč bez obzira na prethodno računarsko predznanje. Tokom tri dana savladavaju se elementi ovog programskog jezika, čime se deca osposobljavaju da tumače Skreč i koriste ga da stvaraju svoje programe, animacije, igre. Cilj programa je da svako dete do kraja trećeg dana uspe da uz pomoć predavača, ali i druge dece sastavi jednostavnu igru sastavljenu od animacija i osnova računarstva.

Kurs je namenjen deci uzrasta od II do VIII razreda osnovne škole.

Predavač 

Ranko Trifković se nakon karijere u novinarstvu pridružio “Supersonic Parachute” timu i počeo putovanje ka razvoju igara, najpre kao pisac za igre, zatim gejm dizajner i producent. Uporedo sa time je pravio i svoje eksperimentalne igre, okupljao indie-scenu i bavio se aktivizmom u vezi sa stvaranjem igara.

Iskustvo u pedagogiji je stekao tokom petnaest godina rada u pozorištu mnoštvom radionica sa decom i odraslima. Prateći razvoj svoje dece kroz školu “Skreča” u dečijem kulturnom centru Agora u Segedinu, odučio je da prilagodim zvanični školski kurikulum MIT-a petodnevnim radionicama.

Uslovi za upis

  • dete mora doneti svoj računar
  • mora biti u mogućnosti da prisustvuje svakom času kursa
  • mora dobro poznavati rad sa browser-om na računaru — ako znaju da koriste mejl ili Fejsbuk   znaće i da rade sa nama (dakle ne na smartfonu ili tabletu, već desktop/laptop računaru)
  • pristojno ponašanje i neometanje nastave je nužan preduslov
  • mesta se dodeljuju onima koji se prvi prijave
  • prijave se primaju dok ima slobodnih mesta, najkasnije 3 dana pred početak kursa
  • roditelji rezervišu mesto deci davanjem depozita od 3.000 dinara koji se vraća nakon kursa ukoliko je dete prisustvovalo svim časovima; u suprotnom, depozit se u vaše ime donira Svratištu za decu u Beogradu

Depoziti su deo standardne prakse kojom se osigurava da će mesta i sadržaji biti pruženi onim učesnicima koje to zaista zanima i njihov povratak osiguran je Ugovorom. Do sada se nijednom nije desilo da nije vraćen depozit.

Raspored kurseva

Beograd — jul i avgust, više informacija i prijave ovde

Inđija — avgust, više informacija i prijave ovde

Novi Sad — avgust, više informacija i prijave ovde

Valjevo — jul, više informacija i prijave ovde

Vršac — avgust, više informacija i prijave ovde

Zrenjanin — jul, više informacija i prijave ovde

Startit centri klikni OVDE

5,804 total views, 2 views today