Besplatne kreativne radionice za srednjoškolce u Muzeju afričke umetnosti

Muzej afričke umetnosti organizuje za vreme zimskog raspusta besplatne kreativne radionice keramike i grafike za srednjoškolce. Program „Simboli u afričkoj umetnosti – kreativne radionice keramike i grafike” održavaće se u prostorijama muzeja od 5. do 9. februara, u terminima od 10 do 13 sati (mini- kurs keramike) i od 14 do 17 časova (mini-kurs grafike).

Kako je saopšteno iz Muzeja afričke umetnosti polaznici radionica će u kontinuitetu od pet radnih dana (od ponedeljka do petka) u tročasovnim terminima, uz uvodno predavanje o afričkim simbolima i kroz praktični rad, ovladati grafičkim i keramičkim tehnikama izrade predmeta. Radionice vode Milica Josimov, vajar, i Marija Miloš, kustos. Prijavljivanje je obavezno i vrši se slanjem prijave na: africanmuseum@gmail.com sa sledećim podacima: ime, prezime, godina rođenja, kontakt telefon i izabrani kurs (kurs grafike ili kurs keramike).

Na mini-kursu keramike polaznici će upoznati tehnike izrade posuda od gline i načine ukrašavanja karakteristične za tradicionalne afričke kulture. U tradicionalnim afričkim domaćinstvima najviše su korišćene posude od gline, a često su imale dekorativne motive – u vidu listova, životinja, spirala i raznih geometrijskih oblika, izvedene urezima po površini posude. Na mini-kursu grafike zainteresovani će se upoznati sa izradom afričkih simbola tehnikom linoreza, gde će, nakon finalnog otiskivanja uz pomoć grafičke prese na papiru i tkanini, dobiti originalan upotrebni predmet (torbe, majice i sl.).

Završni deo programa održaće se 10. februara kada će polaznici, uz pomoć kustosa, kreirati izložbu svojih radova.

Svečano otvaranje izložbe radova srednjoškolaca, dodela potvrda i nagrada za najuspešnije, održaće se 11. februara u 14 časova.

2,710 total views, 2 views today