Fantastične forme – radionica

Svake nedelje tokom Novembra u Muzeju afričke umetnosti od 11h do 13h organizovane su  tematske radionice „Fantastične forme“ koje uče decu osnovnim likovnim elementima koji se javljaju na nekim od najlepših primera klasične zapadnoafričke umetnosti – maski i skulpturi – a koje se nalaze izloženi na stalnoj postavci Muzeja.

„Fantastične forme: kanaga“ upoznaje mlade sa maskom kanaga naroda Dogon u Maliju. Ove maske su simboli čitavog živog sveta koji okružuje ljude i koji je, prema legendama, nastanjen svim precima mitske prošlosti.

Maska kanaga poseban je primer likovne upotrebe oblika, forme i simbolike boje sa kojom se deca kroz praktičan rad upoznaju. Bez boje, maska je samo drvo; kada se oboji i ukrasi, ona komunicira sa svim precima, i zato su boje jako važne. Četiri boje upućuju na četiri elementa: crna – voda, crvena – vatra, bela – vazduh i žuta (braon) – zemlja. Dogoni veruju da je sve što je ikada stvoreno, sastavljeno do ova četiri elementa. Kao deo kostima – kada maska pleše – kanaga postaje simbol pokreta koji je proizveo vrhovni bog Ama kada je stvarao svet u pra-početku vremena.

Vođena stručnim timom, deca će na kreativnim radionicama, kroz film i priču, crtež i slikanje, imati priliku da naprave svoju masku kanaga.

Cena karte po detetu je 150 dinara.

Za radionicu nije potrebno prijavljivanje!

Mole se roditelji i staratelji da dođu na vreme kako bi deca u celosti ispratila jasno struktuiran i pripremljen program, i maksimalno iskoristila kreativan rad u Muzeju.

 

8,131 total views, 1 views today