Premijera predstave Mali kaplar

Premijera predstave Mali kaplar Igora Bojovića, u režiji Saše Gabrića održaće se u sredu 11. oktobra (20 sati) u Malom pozorištu „Duško Radović“.

Režija: Saša Gabrić
Scena: Boris Maksimović
Kostim: Marina Vukasović Medenica
Likovna dorada kostima: Olga Mrđenović
Izbor muzike: Saša Gabrić
Lektor: Dijana Marojević

Igraju:

Momčilo Gavrić: MARKO DEDIĆ / DANILO ANTIĆ
Deda Miloje: BOŽIDAR STOŠIĆ
Major Stevan Tucović: BOJAN LAZAROV
General Živojin Mišović: ALEK RODIĆ
Vojnik Radosavljević: LAZAR MILJKOVIĆ
Engleska bolničarka, Crnogorka: JELENA ĆURUVIJA ĐURICA
Jelena Gavrić: KATARINA DIMITRIJEVIĆ

Ova potresna i jedinstvena priča u srpskoj istoriji, o dečaku kome je rat oduzeo i porodicu i detinjstvo, sadrži u sebi priču o golgoti i vaskrsu našeg malog naroda u velikoj borbi za opstanak. Momčilo Gavrić je jedna od ikona Prvog svestskog rata i simbol našeg stradanja. Dečakov romantični lik je imao ogroman uticaj na sprsku vojsku i narod.

Predstava je namenjena starijim razredima osnovne škole, i u formi školskog časa kroz dramsku radnju otkriva nam herojsku sudbinu istorijske ličnosti – dečaka Momčila Gavrića.

Prva repriza predstave je u četvrtak 12. oktobra u 20 sati.

O PREDSTAVI „MALI KAPLAR“
Predstava „Mali kaplar“ otkriva nam herojsku sudbinu istorijske ličnosti, dečaka Momčila Gavrića, koji će u teškim okolnostima koje su zadesili Srbiju 1914. godine biti primoran da napusti svoje spaljeno selo u okolini Loznice i krene u beg trnovitim putem zajedno sa srpskom vojskom. Dečak silom prilika postaje ratni heroj i kaplar u redovima majora Tucovića. Učestvuje u bici kod Mojkovca, ali odbija da ostane u Crnoj Gori kao ratno siroče, već se tajno pridružuje vojsci koja se povlači preko Albanije. Lik malog Gavrila svedoči nam o nestvarnoj hrabrosti i rodoljublju dece koja su doživela ratne traume. Današnjoj mladoj publici ova priča može delovati skoro kao nemoguća ili izmišljena. Našoj deci, pa i nama odraslima, teško je da čak i zamislimo kakve su se strahote dešavale u našoj zemlji u periodu Prvog svetskog rata. Tragedija gubitka cele porodice u jednom danu, od jednog običnog dečaka, stvorila je hladnokrvnog ratnika – osvetnika. Ipak, ova ratna drama završava se tako što se u našem malom junaku budi duh praštanja.

4,211 total views, 2 views today