18. međunarodnog festivala Dani orgulja – Dies organorum

U okviru 18. međunarodnog festivala Dani orgulja – Dies organorum, biće održana i tri koncerta za decu – jedan za preškolski uzrast i dva za školarce na dve lokacije (Muzej nauke i tehnike i Katedrala Blažene Djevice Marije). Ulaz na koncerte je slobodan.

U saradnji sa Muzejom nauke i tehnike (Skender-begova 51), u okviru programa festivala, realizuje se koncert za decu od 2 do 5 godina i decu skolskog uzrasta, o1.07. od 10h i 11.30h.

10.00 – Orgulje u Artiš labu – koncert za decu od 2 do 5 godina
Program koncipirali i izvode: Udruženje Arish:lab i Višnja Dimitrijević, orgulje

Muzičari okupljeni u udruženju Arish:lab ohrabruju decu na interakciju. Njima se ovom prilikom pridružuje orguljašica Višnja Dimitrijević. Zajedno pružaju priliku deci da na zabavan način upoznaju zvuk i izgled ovog velikog instrumenta, pa i da ga sviraju.

11.30 – Susret sa kraljicom instrumenata – koncert za decu predškolskog i školskog uzrasta
Program koncipirali i izvode: Marija Družijanić, orgulje, i učenici orgulja MŠ Stanković u Beogradu

Deca školskog uzrasta imaće priliku da čuju odgovore na pitanja kao što su: Kako rade orgulje? Kada su nastale i ko ih je izumeo? Zašto imaju toliko dugmića i čemu oni služe? Zašto postoje tri klavijature? Zašto ima toliko cevi i od čega se one prave? Na pitanja će odgovoriti orguljašica Mariji Družijanić, i učenici orgulja MŠ Stanković. Na kraju će nakratko i sami moći da se oprobaju u ulozi orguljaša, zbog čega će ovaj koncert predstavljati nezaboravno iskustvo.

U prostoru Katedrale Blažene Djevice Marije (Hadži Milentijeva 75) u okviru programa festivala, realizovaćemo koncert Susret sa kraljicom instrumenata za decu predškolskog i školskog uzrasta, 03.07. od 11h.

Volfgang Amadeus Mocart je rekao da su za njegove uši i oči orgulje kraljica instrumenata. Veličina i složenost ovog instrumenta, ali pre svega moćan zvuk koji se može meriti sa onim koji proizvodi simfonijski orkestar, i danas opravdavaju epitet koji im je pripisao.

Program u Katedrali će izvesti orguljaši Nenad Đukić i Aurora Bal. Oni su za decu pripremili neke od najpopularnijih melodija za orgulje kako bi im što bolje dočarali instrument. Osim koncerta, izvođači će deci objasniti kako radi instrument, zašto ima tako puno cevi, od čega se prave cevi i dati odgovore na mnoga druga pitanja…

785 total views, 3 views today